bingovarianter

90-bollarsbingo

I vårt avlånga land spelar vi huvudsakligen vad som är känt som 75-bollarsbingo. Det innebär i korthet att våra bingobrickor har nummer mellan 1 och 75. Internationellt sett är dock 90-bollarsbingo minst lika vanligt. Denna bingovariant är betydligt äldre än 75-bollars, och kan med fog sägas vara originalet. 90-bollarsbingo är inte så vanligt live i Sverige, men blir mer och mer populärt online. 90-bollarsbingo skiljer sig dock från 75-bollarsbingo på mer än ett sätt, och antalet nummer är bara början. 90-bollarsbingo är dock inte så svårt att lära sig, och liknar i mångt och mycket 75-bollarsbingo. Om man vill kan man helt enkelt se på 90-bollarsbingo som 75-bollarsbingo med en konstig bingobricka.

Brickan i 90-bollarsbingo är nämligen nio rutor bred och tre rutor hög. Den första kolumnen har där nummer mellan 1 och 10, den andra mellan 11 och 20 och så vidare till den sista kolumnen som är numrerad från 81 till 90. Men inte alla rutor är numrerade. På varje rad finns även fyra ”blanka” rutor. 90-bollarsbingo spelas sedan på samma sätt som vanlig bingo, med nummer som ropas upp ett i taget. Målet är då att fylla en rad, horisontellt. Men 90-bollarsbingo tar inte slut efter att någon fått en rad, utan fortsätter tills någon fått två och slutligen tre rader fyllda. På så sätt påminner 90-bollarsbingo en del om variantbingo, i och med att spelet inte tar slut bara för att någon lyckats få en rad.

90-bollarsbingo är som sagt inte så välkänt i Sverige, även om det håller på att förändras. I England, däremot, är 90-bollarsbingo standard, och enormt populärt. Där spelas spelet vanligtvis så att man som spelare får sex brickor, med garanti för att varje nummer som ropas upp ska finnas på någon av brickorna. För det är ju så att det inte finns något tråkigare i bingo än att det nummer som ropas upp inte finns på ens bricka.

Bingons historia

1500-talet
 • Den allra första formen av Bingo började spelas i Italien.
1700-talet
 • Bingo var populärt i Frankrike under slutet av 1700-talet. Där kallades spelet Le Lotto.
1800-talet
 • I Tyskland använde man spelet i skolorna för att hjälpa barnen med matematik, historia och stavning.
 • I Belgien fick spelet näst flest röster när det gjordes en omröstning om landets mest populära tidsfördriv.
 • Även i Australien och Nya Zeeland var spelet populärt och då under namnet Housie.
 • I USA dök spelet också upp under detta århundrade, då under namnet Beano. Det spelet gick till så att spelarna placerade bönor på sina nummer och de ropade Beano när de fick ihop en rad. Det spelet var förmodligen upptakten till dagens bingospel.
 
1900-talet
 • Bingospelet fick sitt namn 1929 när en man som spelade Beano i Atlanta, USA råkade ropa Bingo istället för Beano när han fick fem bönor i rad.
 • En amerikansk leksaksförsäljare vid namn Edwin S. Lowe snappade upp ordet Bingo och han var den som etablerade själva namnet Bingo och såg till att lansera bingospelet stort över hela USA. Han såg möjligheterna i spelet och dess otroliga popularitet. Tack vare honom spred sig också bingospelet till andra delar av världen.
 • Edwin S. Lowe var också den som arrangerade världshistoriens största bingospel i New York. Hela 60 000 människor var med och spelade och 10 000 ytterligare personer hade velat vara med, men de fick inte plats. Lowe tog hjälp av en matematiskprofessor vid namn Carl Leffler för att skapa 60 000 unika nummerbrickor till det enorma bingospelet. Ryktet går om att uppgiften gjorde att Leffler blev galen.
 • Under 1900-talet var det också en katolsk präst som kontaktade Lowe för att höra om bingospelet kunde användas för att samla in pengar till den katolska kyrkan. Ända sedan dess har spelet associerats med välgörenhet och insamlingar.
 • 1995 lanserades Bingolotto på TV4.
 
2000-talet
 • Onlinebingon lanserades under 2000-talet och dess genombrott kom framförallt 2006.