Okategoriserade

Bingoordlista

Bingo

Ett lotterispel där man har en bricka med tjugofem slumpvis utvalda nummer mellan 1 och 75. Numren står grupperade rutor med fem gånger fem nummer. Spelet går ut på att få fem nummer i rad. En bingoutropare drar ett nummer åt gången och din uppgift är att kryssa i numren på din bricka. När du fått en rad har du fått bingo och därmed vunnit.

Klassisk bingo

Det är den traditionella varianten av bingo som går ut på att få fem nummer i rad, antingen lodrätt, vågrätt eller diagonalt.

Mönsterbingo

En variant av bingo där det går ut på att få ett speciellt mönster, kanske ett L eller ett X, istället för fem i en rad.

Onlinebingo

Att spela bingo på nätet påminner om traditionell bingo. Då köper man brickorna i en bingohall på nätet och spelar tillsammans med andra spelare från hela världen. Istället för en bingoropare så slumpar datorn fram numren, ett efter ett. Du kan markera numren själv på din bricka eller så kryssar datorn automatiskt för dem.

Variantbingo

En variant av bingo som ger fler vinstchanser i och med att man spelar ända upp till fem rader. När en spelare har fått bingo på en rad går man vidare och spelar tills någon fått två rader, tre rader och så vidare.

Typer av bingo


Bingo i bingohall

Att spela bingo i bingohallar är det traditionella sättet att spela bingo på. Bingospel anordnas en eller flera gånger i veckan på bestämda tider. Det är bara att komma dit och köpa bingobrickor. En utropare ropar ut numren och det brukar vara pauser mellan bingospelen, då man kan köpa fika och umgås med de andra spelarna. Många är stammisar och kommer varje vecka, så det blir god gemenskap. Tidigare kunde man enbart vinna saker, men numera är det även tillåtet med kontantvinster.

Bilbingo

I mitten av 1990-talet lanserades bilbingo. Det anordnas på stora parkeringar och man sitter kvar i sin bil och spelar. Numren ropas ut av en bingoutropare i högtalare så att alla hör. När någon fått bingo så tutar man. En kontrollant kommer ut och kollar igenom att allt stämmer. Bilbingo är också ett socialt spel i och med att man kan ta med sig familjen eller vännerna och spela tillsammans.

Bingolotto

Ungefär samtidigt som Bilbingo lanserades så började Bingolotto att sändas på TV4. Man köper bingobrickor i förväg och på söndagskvällen sänds programmet. Då ropar programledaren ut numren. Programmet har inte bara bingospel utan även underhållning i form av musik och även utlottningar. Den första programledaren var Leif Loket Olsson och numera är det Lotta Engberg som leder programmet.

Kobingo

På marknader och mässor, framförallt ute på landet, anordnas ibland kobingo som en kul grej. Då delar man in en åker i olika rutor och så får man satsa pengar på en av rutorna. Sedan släpps en ko in på åkern och man sitter och väntar på att kon ska bajsa. Den ruta där kon lägger sin komocka blir den vinnande rutan och de som satsat på den rutan får dela på prissumman.

Onlinebingo

Det senaste inom bingospelet är onlinebingo. Miljontals spelare spelar bingo på nätet varje vecka. Man anmäler sig som medlem på en bingosida på nätet och där köper man bingobrickor. Spelen startas med jämna mellanrum, flera gånger i timmen. Under tiden som bingospelet pågår kan du chatta med de andra spelarna eller spela små extraspel i chatten, som ger ökade vinstchanser. I onlinebingo erbjuds det förutom vanlig, klassisk bingo, också andra bingovarianter som mönsterbingo och variantbingo.

90-bollarsbingo

I vårt avlånga land spelar vi huvudsakligen vad som är känt som 75-bollarsbingo. Det innebär i korthet att våra bingobrickor har nummer mellan 1 och 75. Internationellt sett är dock 90-bollarsbingo minst lika vanligt. Denna bingovariant är betydligt äldre än 75-bollars, och kan med fog sägas vara originalet. 90-bollarsbingo är inte så vanligt live i Sverige, men blir mer och mer populärt online. 90-bollarsbingo skiljer sig dock från 75-bollarsbingo på mer än ett sätt, och antalet nummer är bara början. 90-bollarsbingo är dock inte så svårt att lära sig, och liknar i mångt och mycket 75-bollarsbingo. Om man vill kan man helt enkelt se på 90-bollarsbingo som 75-bollarsbingo med en konstig bingobricka.

Brickan i 90-bollarsbingo är nämligen nio rutor bred och tre rutor hög. Den första kolumnen har där nummer mellan 1 och 10, den andra mellan 11 och 20 och så vidare till den sista kolumnen som är numrerad från 81 till 90. Men inte alla rutor är numrerade. På varje rad finns även fyra ”blanka” rutor. 90-bollarsbingo spelas sedan på samma sätt som vanlig bingo, med nummer som ropas upp ett i taget. Målet är då att fylla en rad, horisontellt. Men 90-bollarsbingo tar inte slut efter att någon fått en rad, utan fortsätter tills någon fått två och slutligen tre rader fyllda. På så sätt påminner 90-bollarsbingo en del om variantbingo, i och med att spelet inte tar slut bara för att någon lyckats få en rad.

90-bollarsbingo är som sagt inte så välkänt i Sverige, även om det håller på att förändras. I England, däremot, är 90-bollarsbingo standard, och enormt populärt. Där spelas spelet vanligtvis så att man som spelare får sex brickor, med garanti för att varje nummer som ropas upp ska finnas på någon av brickorna. För det är ju så att det inte finns något tråkigare i bingo än att det nummer som ropas upp inte finns på ens bricka.