Bingofakta

Bingoordlista

Bingo

Ett lotterispel där man har en bricka med tjugofem slumpvis utvalda nummer mellan 1 och 75. Numren står grupperade rutor med fem gånger fem nummer. Spelet går ut på att få fem nummer i rad. En bingoutropare drar ett nummer åt gången och din uppgift är att kryssa i numren på din bricka. När du fått en rad har du fått bingo och därmed vunnit.

Klassisk bingo

Det är den traditionella varianten av bingo som går ut på att få fem nummer i rad, antingen lodrätt, vågrätt eller diagonalt.

Mönsterbingo

En variant av bingo där det går ut på att få ett speciellt mönster, kanske ett L eller ett X, istället för fem i en rad.

Onlinebingo

Att spela bingo på nätet påminner om traditionell bingo. Då köper man brickorna i en bingohall på nätet och spelar tillsammans med andra spelare från hela världen. Istället för en bingoropare så slumpar datorn fram numren, ett efter ett. Du kan markera numren själv på din bricka eller så kryssar datorn automatiskt för dem.

Variantbingo

En variant av bingo som ger fler vinstchanser i och med att man spelar ända upp till fem rader. När en spelare har fått bingo på en rad går man vidare och spelar tills någon fått två rader, tre rader och så vidare.

Bingobonus

Bingobonus är något som alla bingospelare bör känna till. Om du spelar onlinebingo kommer du nämligen förr eller senare att komma i kontakt med ordet. Genom att utnyttja bingobonus kommer du att kunna spela gratis bingo och få större chans att vinna. Ju mer man spelar bingo, desto fler vinstchanser har man, så att få bingobonus kan vara guld värt. Det finns olika former av bingobonus och här presenterar vi de vanligaste.

Välkomstbonus

Som helt ny spelare på ett bingorum kommer du att få en bingobonus. Denna bonus är ett sätt för bingorummen att locka till sig nya spelare och det kan löna sig att leta efter de bingorum som har mest generös välkomstbonus. Det finns nämligen inga restriktioner eller krav, utan välkomstbonusen får du utan att du själv behöver sätta in några pengar. Du behöver bara anmäla dig som ny spelare och därefter får du bonusen insatt på ditt spelkonto. Det brukar handla om mellan 30 och 50 kronor som du kan spela bingo gratis för.

Insättningsbonus

När du har spelat upp din välkomstbonus och ska till att sätta in egna pengar på spelkontot för första gången kommer du att få nästa bonus. Den kallas för insättningsbonus och den är oftast procentuell. Det vanligaste är att man får 100 % bonus, vilket betyder att om du sätter in 200 kronor till ditt spelkonto så har du 400 kr att spela för när bingorummet skjuter till din bonus.

Påfyllningsbonus

När du fyller på ditt spelkonto med pengar nästa gång får du ingen bonus- insättningsbonusen kan man bara få en enda gång. Men däremot så brukar bingorummen ofta köra olika kampanjer där de erbjuder påfyllningsbonus till de spelare som fyller på sina spelkonton under en viss tid. Det handlar alltså om tidsbegränsade erbjudanden och ofta annonserar bingorummen om kommande erbjudanden på sin hemsida och i sina nyhetsbrev. För befintliga spelare har bingorummen ibland också olika former av specialbonusar, förmånliga erbjudanden och lojalitetsprogram eller VIP-program.

 

 

Spela gratis

Många bingosajter lockar med gratis bingo i sin reklam. Men det är inte bara ett reklamknep, utan det stämmer faktiskt. Gratis bingo innebär att du inte behöver sätta in några egna pengar för att kunna spela bingo på nätet. Du kan spela ändå och även vinna riktiga pengar!

Gratis bingo går till så att du registrerar dig på en bingosida. Därefter får du en summa pengar till ditt spelkonto, en slags välkomstbonus, och som ofta är en slags bingokampanj för att få fler spelare till sajten. Vanligtvis ligger den på 30 eller 50 kronor. Du behöver inte själv sätta in en enda krona, utan kan fritt spela bingo ända till de 30 eller 50 kronorna är slut. Om du vinner så får du plocka ut vinstpengarna till ditt eget bankkonto. Däremot kan du inte registrera dig på en sida och sedan plocka ut bonusen i kontanter, utan de kan bara användas för att spelas för på just den sidan.
Att spela bingo gratis är ett bra sätt att lära känna de olika bingosidorna innan du börjar göra egna insättningar för att spela. Du kan registrera dig på flera olika bingosajter och få bonus på varje sajt. Du kan spela, chatta, lära känna sidan och människorna som finns på sidan, innan du tar steget att spela på riktigt, med riktiga pengar. Du riskerar inget och kan inte heller förlora några pengar. När du väl hittar den sida där du känner att du trivs och vill fortsätta spela på så kan du naturligtvis gå vidare och göra din första insättning för att spela med riktiga pengar. Om du är ny spelare och det är dags för dig att göra din första insättning, så kan du även få en insättningsbonus. En vanlig insättningsbonus är till exempel 100 procent. Om du då sätter in 100 kronor av dina egna pengar till ditt spelkonto så skjuter bingosidan till 100 kronor till i bonus. Det betyder att du totalt har 200 kronor på ditt spelkonto att spela för. Tack vare bingosidornas generösa bonussystem så är det möjligt att spela bingo gratis på nätet.

Tips på sajter med gratis bingo

Betsson erbjuder nya spelare 50 kr gratis att spela för. Första gången du tankar på ditt konto med 100 kr får du också en dvd-film. Klicka här för att komma till Betsson.

 

Bingospelsvarianter

Klassisk bingo är den vanligaste varianten av bingo. Det är den som spelas i bingohallar, på Bingolotto i teve och det är även den vanligaste bingovarianten i onlinebingo. Men det kan även vara roligt att testa andra former av bingo som variantbingo och mönsterbingo. Här guidar vi dig till de olika bingospelsvarianterna.

Klassisk bingo

Klassisk bingo är alltså den vanliga, traditionella bingovarianten som går ut på att få fem ikryssade nummer i rad på bingobrickan. Bingoutroparen ropar ut ett nummer i taget och du markerar dem på din bingobricka. Om du spelar onlinebingo så finns det ingen bingoutropare utan numren slumpas fram direkt på skärmen. Du kryssar själv i numren på din bingobricka eller så väljer du automatisk ikryssning. I klassisk bingo kan du antingen få bingo vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Ibland kan man också välja att spelet ska pågå ett visst antal rop och då blir det flera vinnare per omgång. Så är ju fallet exempelvis i Bingolotto på teve. Amerikansk bingo påminner om klassisk bingo, men ett nummer är redan förkryssat. Det brukar sitta i mitten av brickan och är en slags friruta. I amerikansk bingo kan man också vinna på fler sätt än i klassisk bingo, till exempel genom att få fyra hörn eller liknande.

Variantbingo

I variantbingo spelar man hela fem omgångar på samma bricka, vilket förstås ger en större vinstchans. Det tar även längre tid att spela, så det roliga spelet varar lite längre med variantbingo. I variantbingo slutar inte bingospelet när någon fått en rad utan istället spelar man vidare tills någon får två rader och i nästa omgång krävs tre rader och så vidare. I den sista spelomgången krävs det en helt ikryssad bricka med fem rader för att vinna.

Mönsterbingo

I mönsterbingo så är det inte fem i rad som krävs för att få bingo utan istället krävs det att du ska kunna markera ett visst mönster som är förmarkerat på brickan. Det kan vara till exempel ett kryss eller en fyrkant. Mönsterbingo kan ha olika svårighetsgrad beroende på hur komplicerade mönstren är. Beroende på svårighetsgrad så varierar också vinstchanserna.

På de olika bingosajterna finns också andra former av bingospel som bara finns just på den sajten. Det kan vara till exempel bingospel med symboler istället för nummer, eller bokstäver istället för nummer.

 

 

Bingons historia

1500-talet
 • Den allra första formen av Bingo började spelas i Italien.
1700-talet
 • Bingo var populärt i Frankrike under slutet av 1700-talet. Där kallades spelet Le Lotto.
1800-talet
 • I Tyskland använde man spelet i skolorna för att hjälpa barnen med matematik, historia och stavning.
 • I Belgien fick spelet näst flest röster när det gjordes en omröstning om landets mest populära tidsfördriv.
 • Även i Australien och Nya Zeeland var spelet populärt och då under namnet Housie.
 • I USA dök spelet också upp under detta århundrade, då under namnet Beano. Det spelet gick till så att spelarna placerade bönor på sina nummer och de ropade Beano när de fick ihop en rad. Det spelet var förmodligen upptakten till dagens bingospel.
 
1900-talet
 • Bingospelet fick sitt namn 1929 när en man som spelade Beano i Atlanta, USA råkade ropa Bingo istället för Beano när han fick fem bönor i rad.
 • En amerikansk leksaksförsäljare vid namn Edwin S. Lowe snappade upp ordet Bingo och han var den som etablerade själva namnet Bingo och såg till att lansera bingospelet stort över hela USA. Han såg möjligheterna i spelet och dess otroliga popularitet. Tack vare honom spred sig också bingospelet till andra delar av världen.
 • Edwin S. Lowe var också den som arrangerade världshistoriens största bingospel i New York. Hela 60 000 människor var med och spelade och 10 000 ytterligare personer hade velat vara med, men de fick inte plats. Lowe tog hjälp av en matematiskprofessor vid namn Carl Leffler för att skapa 60 000 unika nummerbrickor till det enorma bingospelet. Ryktet går om att uppgiften gjorde att Leffler blev galen.
 • Under 1900-talet var det också en katolsk präst som kontaktade Lowe för att höra om bingospelet kunde användas för att samla in pengar till den katolska kyrkan. Ända sedan dess har spelet associerats med välgörenhet och insamlingar.
 • 1995 lanserades Bingolotto på TV4.
 
2000-talet
 • Onlinebingon lanserades under 2000-talet och dess genombrott kom framförallt 2006.